Saksan tietosuojavaltuutettu on pyytänyt Applea ja Googlea poistamaan kiinalaisen DeepSeek-tekoälysovelluksen sovelluskaupoista maassa, kertoo uutistoimisto Reuters.
Taustalla on huoli käyttäjien tietojen suojaamisesta. Vastaavia toimia on nähty aiemmin muuallakin Euroopassa.
Saksan tietosuojavaltuutettu ilmoitti perjantaina virastonsa ryhtyneen toimiin, koska DeepSeek siirtää käyttäjien henkilötietoja Kiinaan ilman asianmukaista lupaa. Tietosuojavaltuutetun mukaan yritys ei ole kyennyt osoittamaan, että saksalaisten käyttäjien tiedot saisivat Kiinassa samanlaista suojaa kuin EU:n alueella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DeepSeekin oman tietosuojakäytännön mukaan palvelu tallentaa muun muassa käyttäjien tekoälylle esittämiä kysymyksiä ja ladattuja tiedostoja kiinalaisille palvelimille.
Apple ja Google eivät ole vielä kommentoineet asiaa, kuten ei myöskään DeepSeek.
Saksan tietosuojavaltuutetun mukaan yhtiöt joutuvat nyt arvioimaan virallista pyyntöä ”viipymättä”, mutta tarkkaa aikataulua mahdollisille toimille ei ole asetettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tietosuojavaltuutettu kertoi pyytäneensä DeepSeekia jo toukokuussa täyttämään EU:n ulkopuolisille tiedonsiirroille asetetut vaatimukset tai vetämään sovelluksensa vapaaehtoisesti pois Saksan markkinoilta. DeepSeek ei kuitenkaan ole reagoinut tähän vaatimukseen kummallakaan tavalla.
DeepSeek ponnahti vauhdikkaasti hittisovellukseksi alkuvuoden 2025 aikana, ja nousi hetkellisesti jopa sovelluskauppojen latauskärkeen useissa eri maissa, myös Yhdysvalloissa. DeepSeek keräsi valtaisasti mediahuomiota väitteillään tekoälymalliensa kustannustehokkaasta kouluttamisesta. DeepSeek-sovelluksessa ilmaiseksi käytettävissä olevat yhtiön V3- ja R1-tekoälymallit ovat suorituskyvyltään esimerkiksi OpenAI:n GPT-4o:n ja o1:n kanssa karkeasti samalla tasolla.
Aiemmin DeepSeek poistettiin saatavilta sovelluskaupoista sekä Italiassa että Etelä-Koreassa, kun tietosuojaviranomaiset esittivät huolensa sovelluksen toiminnasta.
Lisäksi esimerkiksi Alankomaissa DeepSeekin käyttö on kielletty valtion laitteilla, ja Belgia on suositellut viranomaisille sovelluksen välttämistä. Espanjassa kuluttajajärjestö on vaatinut viranomaisilta tutkimusta sovelluksen riskeistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Yhdysvalloissa on harkittu täyskieltoa DeepSeekin jakelulle sovelluskaupoista. Tulossa on myös lakiesitys, joka kieltäisi Yhdysvaltojen virastoja käyttämästä mitään Kiinassa kehitettyjä tekoälymalleja.
Reuters raportoi hiljattain DeepSeekin avustavan Kiinan armeijan ja tiedustelupalvelun toimintaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »